Loading...
Mezeskalacs

Alföldi mézeskalács

Ünnepi alkalmakkal, különösen Karácsonykor népszerű a mézeskalács. Ebben a receptben az alföldi mézeskalács elkészítését taglaljuk.

Elkészítési idő: összesen 80-90 perc /minden munkafolyamatot beleértve/

Hozzávalók:

 • 1,2 kg finom liszt
 • 25 dkg porcukor
 • 2 csapott evőkanál szódabikarbóna
 • 1 csomag mézeskalács fűszer
 • 40 dkg virágméz
 • 4 db tojás
 • 5 dkg margarin

Elkészítés:

 1. A mézeskalács elkészítése a következőképpen történik: Először 80 dkg finomlisztet, porcukrot, szódabikarbónát és a mézeskalács fűszert egy mély tálba összeöntjük és jó alaposan összekavarjuk az anyagokat.
 2. Bemélyedést formálunk az anyagok közepébe, beleöntjük a virágmézet, 2 egész tojást és 2 tojássárgáját (A fehérjét félre tesszük a hűtőbe) és végül a margarint.
 3. A tálban lévő anyagokat alaposan összedolgozzuk és egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk.
 4. Az össze dolgozott anyagokat gömb alakú tésztává gyúrjuk és addig adagoljuk hozzá a maradék lisztünket, amig gumiszerű, rugalmas tésztát nem kapunk.
 5. Ezután a tésztánkat egy éjszakára nylon zacskóban tárolva, hűvös helyen pihentetjük.
 6. Másnap újra átgyúrjuk a tésztát, hogy rugalmas és sima felületű legyen. (Először valószínűleg darabjaira fog hullani, de kis idő múlva kezelhetővé válik, csak kitartóan kell gyúrni)
 7. A tésztát kinyújtjuk egy jól be lisztezett nyújtó deszkán, kb. 5-6 mm vastagságúra.
 8. Kiszúró formák segítségével figurákat szaggatunk ki a tésztából, amíg az összes tészta el nem fogy.
 9. Egy kikent tepsibe tesszük a figurákat és az előmelegített sütőben (120 °C), 4-5 percig, arany sárgára sütjük.
 10. Ezután hagyjuk kihűlni.
 11. Később lehet díszíteni a lejjebb említett Íróka habbal vagy csokoládémázzal fedni. Ezután fogyasztható!
Mézeskalács
Mézeskalács

Íróka hab elkészítés:

 1. Az Íróka hab elkészítéséhez szükségünk lesz a korábban hűtőbe tett, megmaradt tojásfehérjékre és porcukorra.
 2. Egy tojásfehérjéhez, egy kb. 2 dl-es pohárnyi átszitált porcukrot használunk fel.
 3. A tojásfehérjét habos állagúvá verjük, majd az átszitált porcukrot folyamatos kavargatás mellett, hozzá adagoljuk úgy, hogy csomó mentes mázat kapjunk.
 4. A fehér színű mázat nyomó zsákba vagy erősebb nylon zacskóba töltjük és a zacskó sarkán óvatosan, apró lyukat vágunk.
 5. Ezzel a mázzal tudjuk díszíteni a mézeskalácsainkat.
 6. Az íróka hab a mézeskalács tetején kb. 6-8 perc alatt szárad meg.

Jó étvágyat!

A mézeskalács története

Az Alföldi mézeskalács más néven debreceni mézeskalácsként is említésre szokott kerülni.

A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.

A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal “mézes báb”-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal és természetesen már az interneten is hódít.

A méz volt a nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert eledele.

A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakra készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel “mézesbábos” céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált.

Mesés sütemény

A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a “Jancsi és Juliskában” szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind a formájában, mind a díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Ha tetszik a konyhaido.com oldal, akkor kövess minket Facebookon! Köszönöm! :)